13. 4. 2018
MALINOVÝ dort
Suroviny
Těsto:
8 ks vajec
16 g cukru krupice
20 g vanilkového cukru
3 lžíce vlažné vody
160 g hladké mouky
Krém:
750 g mascarpone
50 g cukru moučka
250 ml čerstvé smetany ke šlehání
100 g zmražených malin
Poleva:
300 g zmražených malin
100 g třtinového cukru
1 balení jedlé želatiny v prášku
200 ml horké vody
150 g mini piškotů
čokoláda na vaření
Postup:
- Nejprve oddělíme bílky od žloutků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky smícháme v robotu s oběma cukry a 3 lžícemi vody do pěny. Po chvíli přisypeme mouku a nakonec vmícháme sníh. Těsto nalijeme do 3 forem vyložených pečicím papírem a vložíme do trouby předehřáté na 160 °C. Pečeme 10 – 12 minut. Po vychladnutí všechny tři korpusy vyjmeme z forem a odstraníme pečicí papíry.
- Mascarpone smícháme v robotu s cukrem moučka a smetanou. Asi 100 g malin vmícháme ručně. Jeden korpus vložíme zpět na dno formy. Na něj rozprostřeme asi 1/3 krému, přiklopíme druhým korpusem. Poté opakujeme postup ještě jednou. Poté potřeme dort krémem po celém obvodu. Vršek ozdobíme po obvodu krémem pomocí cukrářského sáčku. Necháme chvíli zatuhnout. Mezitím zahřejeme v hrnci maliny s třtinovým cukrem. V jiné misce smícháme želatinu v prášku s horkou vodou a přelijeme k malinám. Směs odstavíme z ohně a necháme částečně zatuhnout a rozprostřeme navrch dortu. Obvod dortu dozdobíme ve spodní části mini piškotky a vršek posypeme nasekanou čokoládou.