Jdi na obsah Jdi na menu
 


13. 4. 2018

MALINOVÝ dort

Suroviny

Těsto:

8 ks vajec

16 g cukru krupice

20 g vanilkového cukru

3 lžíce vlažné vody

160 g hladké mouky

Krém:

750 g mascarpone

50 g cukru moučka

250 ml čerstvé smetany ke šlehání 

100 g zmražených malin

Poleva:

300 g zmražených malin

100 g třtinového cukru

1 balení jedlé želatiny v prášku

200 ml horké vody

150 g mini piškotů

čokoláda na vaření


Postup:

  1. Nejprve oddělíme bílky od žloutků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky smícháme v robotu s oběma cukry a 3 lžícemi vody do pěny. Po chvíli přisypeme mouku a nakonec vmícháme sníh. Těsto nalijeme do 3 forem vyložených pečicím papírem a vložíme do trouby předehřáté na 160 °C. Pečeme 10 – 12 minut. Po vychladnutí všechny tři korpusy vyjmeme z forem a odstraníme pečicí papíry.
  2. Mascarpone smícháme v robotu s cukrem moučka a smetanou. Asi 100 g malin vmícháme ručně. Jeden korpus vložíme zpět na dno formy. Na něj rozprostřeme asi 1/3 krému, přiklopíme druhým korpusem. Poté opakujeme postup ještě jednou. Poté potřeme dort krémem po celém obvodu. Vršek ozdobíme po obvodu krémem pomocí cukrářského sáčku. Necháme chvíli zatuhnout. Mezitím zahřejeme v hrnci maliny s třtinovým cukrem. V jiné misce smícháme želatinu v prášku s horkou vodou a přelijeme k malinám. Směs odstavíme z ohně a necháme částečně zatuhnout a rozprostřeme navrch dortu. Obvod dortu dozdobíme ve spodní části mini piškotky a vršek posypeme nasekanou čokoládou.