Jdi na obsah Jdi na menu
 


13. 4. 2018

JAHODOVÝ dort

Suroviny

Těsto:

175 g studeného másla

200 g hladké mouky

85 g krupicového cukru

špetka soli

Krém:

500 g čerstvých jahod

7 plátků želatiny

100 ml mléka

250 g ricotty

140 g krupicového cukru

300 ml smetany ke šlehání

Ozdoba:

150 g čerstvých jahod a malin

lístky máty

moučkový cukr na poprášení


Postup:

  1. Troubu předehřejte na 160 °C. Nasekané máslo promněte s moukou, cukrem a špetkou soli a zpracujte na soudržné těsto. Poté ho pomocí lžíce vtlačte do formy o průměru 20 cm. Propíchejte dno vidličkou a pečte 25–30 minut, dokud nebude těsto upečené dorůžova. Nechte vychladnout.
  2. Na náplň rozmixujte 500 g jahod a pak je protřete přes jemné sítko tak, abyste je zbavili semínek. Namočte želatinu do studené vody. Mléko vlijte do hrnce, zahřejte a odstavte. Ze želatiny vymačkejte vodu, přidejte ji k mléku a promíchejte, aby se rozpustila. Nechte trochu zchladnout.
  3. V míse promíchejte jahodové pyré, mléko se želatinou, ricottu a cukr. Smetanu ušlehejte a zlehka přimíchejte do náplně. Směs vlijte na připravený základ a dejte chladit (ideálně přes noc).
  4. Dort vyjměte z formy, ozdobte nakrájeným ovocem a mátou a pocukrujte.