13. 4. 2018
JAHODOVÝ dort
Suroviny
Těsto:
175 g studeného másla
200 g hladké mouky
85 g krupicového cukru
špetka soli
Krém:
500 g čerstvých jahod
7 plátků želatiny
100 ml mléka
250 g ricotty
140 g krupicového cukru
300 ml smetany ke šlehání
Ozdoba:
150 g čerstvých jahod a malin
lístky máty
moučkový cukr na poprášení
Postup:
- Troubu předehřejte na 160 °C. Nasekané máslo promněte s moukou, cukrem a špetkou soli a zpracujte na soudržné těsto. Poté ho pomocí lžíce vtlačte do formy o průměru 20 cm. Propíchejte dno vidličkou a pečte 25–30 minut, dokud nebude těsto upečené dorůžova. Nechte vychladnout.
- Na náplň rozmixujte 500 g jahod a pak je protřete přes jemné sítko tak, abyste je zbavili semínek. Namočte želatinu do studené vody. Mléko vlijte do hrnce, zahřejte a odstavte. Ze želatiny vymačkejte vodu, přidejte ji k mléku a promíchejte, aby se rozpustila. Nechte trochu zchladnout.
- V míse promíchejte jahodové pyré, mléko se želatinou, ricottu a cukr. Smetanu ušlehejte a zlehka přimíchejte do náplně. Směs vlijte na připravený základ a dejte chladit (ideálně přes noc).
- Dort vyjměte z formy, ozdobte nakrájeným ovocem a mátou a pocukrujte.