Jdi na obsah Jdi na menu
 


13. 4. 2018

HRUŠKOVÝ dort

Suroviny

Těsto:

180 g polohrubé mouky

180 g třtinového cukru

120 ml mléka

2 ks vajec

100 g rozpuštěného másla

1 prášek do pečiva

5 lžic hořkého kakaa

4 lžíce hruškového pyré

špetka soli

Hruškové pyré:

3 větší hrušky

3 lžíce vody

1 lžíce javorového sirupu

Karamelizované hrušky:

1 hruška

4 lžíce třtinového cukru

Hruškový sirup:

200 ml vody

3 lžíce třtinového cukru

1 lžíce skořice

5 lžic hruškového pyré

Krém:

1 balení mascarpone

1/2 kelímku šlehačky

2 lžíce javorového sirupu


Postup:

  1. Nejprve si připravíme hruškové pyré. Hrušky oloupeme a nakrájíme na kostky. V menším kastrolku povaříme s vodou a javorovým sirupem. Jakmile hrušky změknou, necháme vystydnout a rozmixujeme tyčovým mixerem. Troubu předehřejeme na 180°C.
  2. Na čokoládový korpus našleháme všechny suroviny dohladka. Dortovou formu s odnímatelným dnem vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou a naplníme těstem. Pečeme cca 40 – 50 minut. Pomocí špejle vyzkoušíme, jestli je dobře propečený. Necháme vychladnout asi 15 minut a pak vyklopíme z formy a necháme zcela vystydnout.
  3. Dál si připravíme sirup. Na sirup necháme svařit vodu s cukrem a skořicí. Přivedeme k varu a vmícháme pyré. Necháme vařit ještě dalších 15 – 20 minut, dokud nezačne směs houstnout. Odstavíme z plotny.Na pánvi si připravíme karamel – cukr necháme rozpouštět, dokud se nezačne tvořit karamel. Hrušku nakrájíme (spolu s jádřincem) na tenčí proužky. Do karamelu vložíme hrušky a necháme zkaramelizovat z obou stran. Plátky odložíme na pečící papír a necháme vychladnout.
  4. Studené mascarpone si vyšleháme se šlehačkou a javorovým sirupem do lehkého krému. Jakmile je korpus úplně vychladlý, naneseme krém a rozetřeme na horní část a stěny dortu. Ozdobíme zkaramelizovanými hruškami, můžeme dozdobit nalámanou skořicí a nakonec přelijeme hruškovým sirupem. Uchováváme v chladničce.