HRUŠKOVÝ dort
Suroviny
Těsto:
180 g polohrubé mouky
180 g třtinového cukru
120 ml mléka
2 ks vajec
100 g rozpuštěného másla
1 prášek do pečiva
5 lžic hořkého kakaa
4 lžíce hruškového pyré
špetka soli
Hruškové pyré:
3 větší hrušky
3 lžíce vody
1 lžíce javorového sirupu
Karamelizované hrušky:
1 hruška
4 lžíce třtinového cukru
Hruškový sirup:
200 ml vody
3 lžíce třtinového cukru
1 lžíce skořice
5 lžic hruškového pyré
Krém:
1 balení mascarpone
1/2 kelímku šlehačky
2 lžíce javorového sirupu
Postup:
-
Nejprve si připravíme hruškové pyré. Hrušky oloupeme a nakrájíme na kostky. V menším kastrolku povaříme s vodou a javorovým sirupem. Jakmile hrušky změknou, necháme vystydnout a rozmixujeme tyčovým mixerem. Troubu předehřejeme na 180°C.
-
Na čokoládový korpus našleháme všechny suroviny dohladka. Dortovou formu s odnímatelným dnem vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou a naplníme těstem. Pečeme cca 40 – 50 minut. Pomocí špejle vyzkoušíme, jestli je dobře propečený. Necháme vychladnout asi 15 minut a pak vyklopíme z formy a necháme zcela vystydnout.
-
Dál si připravíme sirup. Na sirup necháme svařit vodu s cukrem a skořicí. Přivedeme k varu a vmícháme pyré. Necháme vařit ještě dalších 15 – 20 minut, dokud nezačne směs houstnout. Odstavíme z plotny.Na pánvi si připravíme karamel – cukr necháme rozpouštět, dokud se nezačne tvořit karamel. Hrušku nakrájíme (spolu s jádřincem) na tenčí proužky. Do karamelu vložíme hrušky a necháme zkaramelizovat z obou stran. Plátky odložíme na pečící papír a necháme vychladnout.
-
Studené mascarpone si vyšleháme se šlehačkou a javorovým sirupem do lehkého krému. Jakmile je korpus úplně vychladlý, naneseme krém a rozetřeme na horní část a stěny dortu. Ozdobíme zkaramelizovanými hruškami, můžeme dozdobit nalámanou skořicí a nakonec přelijeme hruškovým sirupem. Uchováváme v chladničce.