13. 4. 2018
VLAŠSKÉ OŘECHY dort
Suroviny
Těsto:
4 ks vajec
10 lžic studené vody
300 g třtinového cukru
150 g mletých vlašských ořechů
150 g špaldové celozrnní mouky
1 prášek do pečiva
špetka soli
Krém:
2 žloutky
6 lžic cukru
100 g kvalitní čokolády
350 ml mléka
82 g hladké mouky
250 g másla (pokojové teploty)
2 lžíce vanilkového cukru
Poleva:
300 ml kávy
100 ml rumu
Postup:
- Předehřejte troubu na 160°C a vymažte nebo si vyložte pečícím papírem dortovou formu. Tentokrát jsem pekla ve formě 30 cm, dort má takto 2 vrstvy, můžete ale péci ve formě s průměrem 26 cm, pak korpus rozřízněte na 3 vrstvy.
- Na korpus šlehejte 4 žloutky s cukrem a čtyřmi lžícemi vody. Když směs začne světlat a získává nadýchanost, pomalu přidejte další tři lžíce studené vody a stále šlehejte. Do našlehaného krému vmíchejte ručně ořechy, mouku smíchanou s práškem do pečiva a zbývajícími třemi lžícemi studené vody. Vznikne velmi hustá hmota.
- šlehejte pevný sníh z bílků a špetky soli. Sníh opatrně vmíchejte do ořechového těsta a dejte péct v dortové formě. Pečte přibližně 45 minut.
- Mezitím si připravte krém, který se bude skládat ze tří jednoduchých základních krémů, které na konci spojíte v jeden.
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, do které za stálého míchání přidejte 6 lžic cukru a 2 žloutky. Takto míchejte 2 minuty a odstavte.
Smíchejte mouku s trochou mléka a vytvořte hladkou kašičku, tak aby mouka netvořila hrudky. Zbytek mléka dejte do menšího hrnce, vmíchejte kašičku z mouky a zahřívejte za stálého míchání, aby se nevytvořili hrudky. Postup je jako když se dělá pudink, když začne mléko bublat, vařte ještě pár minut, ale stále míchejte. Teď můžete vmíchat čokoládový krém do mléčného a nechat vychladnout.
Máslo začněte šlehat s vanilkovým cukrem a když je krásně nadýchané postupně po lžících přidávejte za stálého šlehání čokoládový krém. Uf, hotovo.) - Upečený vychladlý korpus rozřízněte na dvě vrstvy. Na servírovací dortový talíř si položte první vrstvu a polijte jí rovnoměrně polovičním podílem směsí kávy a rumu. Natřete polovinou krému a položte druhou vrstvu korpusu, kterou opět polijte zbývající kávou s rumem. Teď už jen celý dort schovat pod vrstvu mírně sladkého, jemného čokoládového krému a dozdobit.