13. 4. 2018
MANDLOVÝ dort
Suroviny
Těsto:
5 bílků
180 g cukru krystal
150 g mletých neloupaných mandlí
Griliáš:
50 g cukru krupice
20 g loupaných a nahrubo nasekaných mandlí
Krém:
5 žloutků
100 ml smetany ke šlehání
90 g cukru krupice
150 g másla (nakrájeného na kostičky)
Ozdoba:
opražené plátky mandlí
Postup:
- Předehřejte troubu na 175°C. Bílky vyšlehejte v čisté míse dotuha, poté postupně přisypávejte cukr a šlehejte, až vznikne pevný a lesklý sníh. Přisypte mleté mandle a pomalu je ručně vmíchejte.
- Těsto pomyslně rozdělte na poloviny a rovnoměrně je rozetřete dovnitř kruhů na pečicím papíru. Pečte zhruba 20 minut, dokud nezezlátnou. Pozor, aby se pláty nepřipálily. Vytáhněte z trouby a nechte na plechu částečně vychladnout. Poté opatrně odstraňte papír.
- Na griliáš nasypte cukr do hrnce se silným dnem, přilijte trochu vody a nechte pomalu rozpouštět, nemíchejte! Až bude cukr rozpuštěný a zezlátne, nasypte do něj mandle a čekejte, až zezlátnou. Nevzdalujte se od hrnce, směs se snadno připálí. Horkou směs vylijte na plech vyložený pečicím papírem a nechte vychladnou.
- Na krém prošlehejte v hrnci žloutky, smetanu a cukr. Pomalu zahřívejte (nejlépe ve vodní lázni) a neustále míchejte, aby se žloutky nesrazily. Míchejte tak dlouho, dokud krém nezhoustne asi jako pudink. Pozor, krém se nesmí vařit, jinak se žloutky srazí́! Odstavte a nechte zchladnout. Máslo vyšlehejte a postupně do něj zašlehejte krém. Dejte do lednice vychladit (hlídejte jej však, aby zcela neztuhl!).t a ztuhnout. Pak ji rozdrťte na malé kousky.
- Jeden plát těsta potřete asi třetinou krému a posypte griliášem, na něj položte druhý plát a potřete zbylým krémem shora i ze stran. Dejte do lednice ztuhnout a poté krém uhlaďte lehce nahřátým nožem (stačí namočit do horké vody a poté osušit). Nakonec posypte plátky mandlí.