13. 4. 2018
ČOKOLÁDOVÝ dort
Suroviny
Těsto:
125 g najemno namletých lískových oříšků
80 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
20 g holandského kakaa
200 g másla
25 ml silné kávy
5 ks vajec
220 g třtinového cukru
Krém:
200 g krémového sýra
100 ml javorového sirupu
2 kelímky smetany ke šlehání
Poleva:
200 g hořké čokolády
2 lžíce másla
Postup:
- Troubu rozehřejte na 180 °C. V míse promíchejte ořechy, mouku, prášek do pečiva a kakao. Čokoládu s máslem rozpusťte ve vodní lázni. K tekuté směsi vmíchejte teplou kávu a postupně do ní také vešlehejte žloutky ze všech vajec.
- šechny bílky dejte do čisté misky a vyšlehejte pevný sníh, do kterého poté, co se začne zpevňovat, postupně zašlehejte všechen cukr. Sníh lehce vmíchejte do čokoládové směsi a na závěr do ní ještě zapracujte i směs oříšků s moukou. Těsto nalijte do formy o průměru 22 cm a pečte asi 30 minut.
- Sýr našlehejte s javorovým sirupem. V jiné misce ušlehejte studenou smetanu dotuha. Šlehačku pak po částech vmíchejte do našlehaného sýra.
- Upečený korpus nechte 10 minut odpočinout ve formě, poté ho vyndejte a nechte vychladnout (nejlépe na mřížce). Vychladlý korpus v polovině příčně rozkrojte dlouhým tenkým nožem a jeho spodní část potřete krémem.
- Do misky nahrubo nastrouhejte čokoládu, přidejte máslo a vše pomalu za stálého promíchávání rozpusťte nad horkou vodou. Polevu nechte asi 10 minut zchladnout, občas ji promíchejte. Poté ji nalijte na dort a rozetřete po povrchu i stěnách dortu.